Menu

Haarverlies

Haarverlies is heel normaal.

Elke dag verliezen we tussen de zeventig en honderd haren, en daar is niks mis mee. Pas wanneer je meer dan honderd haren per dag verliest, is er meer aan de hand. Maar wat?

In een gezonde haardos beschikt elke haarwortel over speciale stamcellen die zorgen voor de productie van nieuwe haarcellen. Een dood haar wordt zo simpelweg vervangen door een nieuw haar. Als één stamcel sterft, beginnen de problemen. De andere stamcellen lopen zo ook meer risico om dood te gaan en als dat gebeurt, kan er geen nieuw haar meer groeien. Op tijd actie ondernemen is de boodschap.

Als de haaruitval zich nog niet volledig doorgezet heeft, kan het gestopt worden. Jammer genoeg wachten veel mensen te lang. Hoe vroeger je er bij bent, hoe beter. Als de schade te groot is, is het moeilijker of zelfs onmogelijk om er nog iets aan te doen.

Als je last van haarverlies hebt, moet je eerst weten hoe dat precies komt voor je op zoek gaat naar een geschikte behandeling. Het vinden van de juiste oorzaak is cruciaal, maar niet altijd gemakkelijk. Haaruitval kan lang sluimeren, en dan plots doorzetten. Dat maakt het moeilijk om de ware oorzaak te achterhalen.

Vanaf het moment dat je merkt dat er iets niet pluis is, kan een haarwortelanalyse meer duidelijkheid brengen. Een microscopisch onderzoek van de haarwortels brengt de gezondheid van je haren en je kans op verder haarverlies in beeld. Het zegt ook meer over de toestand van je hoofdhuid. Die kan bijvoorbeeld vervuild zijn met talg, waardoor een uitwendige verzorging niet goed kan doordringen. Dan moet eerst dat probleem verholpen worden.

De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke haaruitval, ofwel ‘alopecia androgenetica.’ Door een genetische fout reageren haarcellen overgevoelig op het mannelijk hormoon testosteron, waardoor ze afsterven. Zo wordt het haar langzaam fijner tot er uiteindelijk geen haar meer is. Uitwendige hoofdhuidverzorging kan de haren opnieuw gezonder, sterker en dikker maken.

Aangepaste verzorgingsproducten blokkeren de receptoren die de haarcel zo gevoelig maken en stoppen zo de haaruitval. Voorwaarde is wel dat er nog genoeg haarcellen zijn. Dus hoe vroeger je met de verzorging begint, hoe beter het resultaat. Haar dat al jaren verloren is, komt niet meer terug.

Ook spanningen kunnen voor tijdelijke aanvallen van haarverlies zorgen. Stresshormonen doen de testosteronspiegel stijgen en versnellen zo de erfelijke haaruitval. Regelmatig ontspannen, gezond eten en veel water drinken helpt. Daarnaast moet ook de hoofdhuid met aangepaste verzorging gezuiverd worden van melkzuur, een zuur dat de zweetklieren van ons bovenhoofd uitscheiden. Dat melkzuur dringt de haarwortels binnen, vernietigt de haarcellen en maakt de hoofdhuid gevoeliger. Om te groeien heeft ons haar voedingsstoffen nodig zoals vitaminen en mineralen. Krijgt het dat niet genoeg door een ongezond eetpatroon, dan sterft de haarwortel af zonder dat er een nieuw haar in de plaats komt.

Regelmatig en gezond eten en zorgen voor voldoende ijzer, zink en vitamines B is het beste strijdmiddel. Voedingssupplementen kunnen je een handje helpen. Huidveroudering is een natuurlijk proces, dat versneld wordt door roken, stress, te veel blootstelling aan de zon en te veel suiker. Het bindweefsel met collageenvezels in de hoofdhuid verhardt waardoor de haarcellen als het ware gevangen zitten in de hoofdhuid. Voorbodes zijn slecht groeiend haar of haar dat snel split of afbreekt. Met de juiste hoofdhuidverzorging – én met een gezonder leven – wordt het collageen opnieuw soepel gemaakt en kan het haar opnieuw normaal groeien.

Niet alleen een mannenprobleem!

Haaruitval mag dan wel een typisch mannenprobleem lijken, ook heel wat vrouwen hebben er last van. In onze kapsalon en daarbuiten zien we dit meer en meer. Daar zijn verschillende verklaringen voor, maar allemaal hebben ze te maken met een verandering in de hormoonhuishouding. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer dan vroeger te kampen met stress, wat voor een hogere productie van testosteron zorgt, één van de belangrijkste oorzaken van haaruitval.

Ook de pil speelt een rol.

Sommige anticonceptiepillen gaan mannelijke hormonen remmen, andere gaan die dan weer bevorderen. Een vrouw die een pil neemt die mannelijke hormonen stimuleert, kan na vijf jaar plots meer haren dan normaal verliezen. Als vrouw kan je ook erfelijke haaruitval krijgen. Die genetische gevoeligheid van mannen voor haarverlies zit inderdaad ook bij vrouwen, maar meestal zorgen de vrouwelijke hormonen ervoor dat die niet geprikkeld wordt. De minste toename van mannelijke hormonen, door stress, de menopauze of anticonceptie, is genoeg om die reactie wel in gang te zetten.